dimecres, 1 de març del 2017

La Mediterrània


_ L'oratge canviarà. Tinc els genolls ressentits._
_Sí. La tele senyala aigua._
Tere i Dolors s'aturen en la porta del Bar de Xaro.
_ Xica. Entrem i ens fem un calentet?_


Mentre el cel s'apaga, després de dies de llum i nits d'estrella, la Tere i la Dolors aprofiten per fer la tertúlia diària al bar de la Xaro. Un cop dins es troben amb la Paquita, la de Nando. La Dolors, aguerrida en nombroses batalles i guanyadora de tota guerra, enceta l'infinit campionat de la tafaneria.


_ Xica Paqui, com tens al teu Nando?_ Tots en el poble saben de la malaltia del Nando, de la seva nova molèstia, potser terminal, o si de cas molt greu, de les nombroses estades hospitalàries a la ciutat, de la desaparició de la vida social en el poble, de la seva baixa al campionat de truc de la Societat Recreativa L'Agricultura.
Paquita agafa aire i pensa la resposta més adequada. Tots els posteriors comentaris depenen d'aquesta esperada contestació.
_ Ell mentre orine és un home. El dia que no orine, mal._ Gol de la Paquita. Bon colp d'efecte. Parlar i no dir res amb un somriure discret a la boca.
_ Xica, ja saps que el que necessites._ Mirades alternatives mentre la Xaro aterra aterrada els calentets en la taula.
_ Reina, Xaro, estàs massa prima no?_ Gran observació de la Paquita. El fill de la Xaro és Albert l'observat, el qüestionat, l'oprimit, el mascle que no vol ser mascle, el que s'ofega en el poble, casat en secret i alliberat per confessió.
Xaro deixa els calentets i torna a la barra amb un somriure treballat en la boca i els ulls banyats de pena. Dolors beu el cafè i dispara per sentenciar la batalla.
_ Diuen que el fill de la Xaro és un gai d'eixos. Que s'ha casat en secret amb un colombià._


Al bar una televisió amb un programa que parla de política. Mariano Rajoy en pantalla parlant d'una societat justa i equànime.
_ Mireu el Mariano. Quina planta. Aixo si que es un home temperat. Un bon partit. Una estrella mediàtica._ La Dolors està inspirada.
Acaben el calentet, s'acomiaden de la Xaro i surten del bar.

Sí. Ha canviat l'oratge. Plou i fa fred. L'home ben plantat i estrella mediàtica de l'oratge tenia raó. El front fred del cantàbric arriba a la mediterrània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada